Wij zijn het hele jaar geopend

 

Algemeen

Voor dag-gasten met E-Bikes hebben we een gratis oplaadpunt.

Activiteiten
Kijk regelmatig in de agenda.

De naturistenvereniging Ostana

Wie zijn wij
We zijn een naturistenvereniging met zeer enthousiaste leden. Ostana heeft leden met een vaste plek en leden zonder vaste plek. Leden waar we als vereniging een beroep op kunnen doen en waar we op kunnen bouwen.

Omdat Ostana een vereniging is kennen wij geen beroepskrachten. Alle onderhoud en vernieuwingen worden in principe door de eigen leden uitgevoerd. Hierdoor kunnen wij de kosten laag houden en door deze zelfwerkzaamheid hebben we een prachtig terrein om te recreëren en krijgen we jaarlijks vele tevreden gasten. Om alle taken en werkzaamheden te stroomlijnen zijn er veel leden vrijwillig actief in verschillende functies of werkgroepen. Wij zijn best trots op wat we met elkaar tot stand hebben gebracht. Het samen bijdragen aan het onderhoud en de vernieuwingen wordt door de leden als zeer positief ervaren. De werkzaterdagen worden druk bezocht. Met elkaar steken wij de handen uit de mouwen en daarbij hoort 's avonds natuurlijk een uitstekend verzorgde werkersmaaltijd en een gezellige nazit. Dit alles geeft veel saamhorigheid binnen de vereniging.

Een klein stukje geschiedenis
Op 10 april 1974 is de naturistenvereniging Ostana opgericht. In 1980 nam de vereniging een eigen terrein ingebruik. De vier hectare was in die zomer nog voor de helft bebouwd met mais. In 1982 kreeg Ostana het gehele terrein tot haar beschikking. In de twee jaren (1980-1982) is er door Ostanaleden hard gewerkt om het terrein (vroeger bekend als De Slagersmaat) geschikt te maken voor "bloot" kamperen. Het clubblad Kleroet verscheen onregelmatig en ook verder timmerde men weinig aan de weg. Het terrein ging in die periode voor.

Langzaam maar zeker veranderde het maisveld in een kampeerterrein. Het eerste jaar waren er twintig gezinnen die een staanplaats hadden. Het tweede jaar waren er al veertig plekken gerealiseerd en in 1982 waren het er tachtig plaatsen.

De werkers van het eerste uur hebben het grootste deel van het werk eigenhandig verricht. Machines werken ingezet voor het opwerpen van een aarden wal en het uitgraven van de zwemvijver, maar voor de rest was het eerlijk handwerk.

Blootlopersactief
Veel twentenaren konden aanvankelijk maar moeilijk aan wennen dat een stel 'blootlopers" zo actief was. Met plastic zakken en kranten boven het hoofd om zich af te dekken, lagen belangstellenden in het aanpalende weiland om maar vooral niets te missen van al de bezigheden. Niet lang daarna nam de belangstelling af en werd Ostana door de omwonenden geaccepteerd.

Het terrein van Ostana ligt aan de rand van Enschede op een paar honderd meter van het grote recreatiegebied Het Rutbeek. Naturisten die willen kanovaren, paardrijden, surfen of waterskieën kunnen daar terecht. Met de broek aan natuurlijk, of men moet naar het naturistenstrand gaan van Het Rutbeek.

Wie meer gesteld is op zijn rust kan vanaf het terrein van Ostana direct de natuurgebieden in lopen. Te voet of op de fiets kan men komt gelijk in de aaneengesloten natuurgebieden Buursezand, Witteveen, Haaksbergerveen, Ammeloer Venn, Lüntener Wald, enz.

Heden
Het terrein van Ostana heeft diverse goede voorzieningen en daar zijn we natuurlijk best trots op. Ostana heeft in de loop van de jaren de voorzieningen voor leden en gasten steeds verder uitgebreid en er liggen alweer nieuwe investeringsplannen klaar. Naast onze mooie "natuurlijke" zwemvijver, heeft het terrein goede sanitaire voorzieningen met aparte ruimten voor invaliden, een sauna, een speeltuin voor de kleintjes, ruimte voor bijeenkomsten met een knutselhoek voor de kleintjes en voor de tieners een eigen jeugdhonk. Alle plaatsen beschikken over een stroomaansluiting en op elke plek is er beperkt vrij WiFi. De Wifi voorziening wordt in 2018 verder uitgebreid.
Het terein ligt er altijd keurig verzorgt bij en dat dankzij de inzet van onze leden.

Zijn we nog iets vergeten? Ja natuurlijk zijn wij vergeten te vertellen hoe gemoedelijk en gastvrij het er aan toe gaat op ons terrein, maar dat kunt u het beste zelf gaan ervaren. Bekijk verder onze website en besluit om eventueel lid te worden.