Fietsen

 Rondje Enschede

Een bijzonder gevarieerd landschap met diverse wandel- en fietsroutes. Één van de Waar de bebouwing van Enschede ophoudt en het buitengebied begint, ligt tientallen beleef- en beweegpaden van Enschede is Rondje Enschede.Een avontuurlijke wandel- en fietsroute van circa 52 km rondom de stad. Dwars door de groene longen van Enschede. Aan Rondje Enschede is van alles te doen en te beleven. De route verbindt bijzondere rustpunten en pleisterplaatsen. Van theetuin tot klimbos en van visvijver tot atelier. Rondje Enschede is te herkennen aan de wit-groene pijl op het metalen plaatje. Vanuit Ostana Linksaf de Oude Buurserdijk volgen, 1ste weg RA de Meddelerweg, dan RA Broekheurnerweg vanaf hier is de route op te pikken.

 

  Rondje Witteveen

Het Witte Veen was vroeger een geliefde grensovergang voor smokkelaars. Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Vanuit de boerderij het Markslag liepen controlebeambten hun surveillance. Hoewel de grenzen nu open zijn herinnert nog veel aan oude tijden. De grenspalen van voor 1795 dragen bijvoorbeeld nog hun oorspronkelijke inscriptie. Vanuit Ostana de poort uit RA 3de weg RA Oude Haaksbergerdijk, bij kruising LA Slagersmatenweg, 1ste RA Schaddendijk deze uitfietsen tot aan Usselerveenweg, hier haakt u aan op punt 4 van de route.

 

  Rondje Buurse1  Rondje Buurse2

Het Buurserzand is een natuurgebied dat wordt beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten en bestaat grotendeels uit bos en heide. In het zuiden sluit het Buurzerzand aan op het Haaksbergerveen. Samen met het (over de Duitse grens gelegen) Ammeloër Venn en onder meer het Aamsveen en het Witte Veen maakt het Haaksbergerveen deel uit van de restanten van een uitgestrekt hoogveengebied in de grensstreek tussen Duitsland en Nederland. Beide routes zijn te beginnen bij knooppunt 41 Hegebeekweg, te bereiken vanuit Ostana: LA Oude Buurserdijk, 1ste zandpad LA u komt vanzelf het knooppuntbord tegen.

 

Rondje over de grens