Natuur

 

 

  Zonnebeek

Als u naar Ostana rijdt komt u w.s over de Zonnebeekweg. Hier ligt de historische buitenplaats Zonnebeek en het gelijknamige landhuis. Deze ontstonden tussen 1906 en 1908 in opdracht van J.B. van Heek en zijn vrouw Edwina Burr Ewing. U kunt dit prachtige landhuis vanuit Ostana via het landgoed Zonnebeek wandelend bereiken.

 

  Het Buurserzand

Het Buurserzand is een bijzonder natuurgebied. U vindt er heidevelden met 150 jaar oude jeneverbesstruiken, gemengde bossen en glooiende landbouwgronden. Dankzij herstelwerkzaamheden zijn zonnedauw, beenbreek en de zeldzame klokjesgentiaan weer in opmars. Vlinders als het gentiaanblauwtje profiteren daar van. Ook de bedreigde jeneverbessen lijken zich te handhaven. In de bossen leven vele soorten vogels zoals groene specht, bosuil en boomklever. Op de heide luiert de levendbarende hagedis zomers in de zon.

 

  Het Witteveen

Ooit was het Witte Veen een uitgestrekt hoogveengebied waar boeren schapen lieten grazen. Het veen werd afgegraven, ontgonnen en ingericht als landbouwgebied. Natuurmonumenten heeft nu een groot deel van het gebied in onderhoud. Het streven is om het oude karakter waar mogelijk te herstellen. Schotse hooglanders houden het gebied open en zorgen zo voor variatie in de plantengroei. Er zijn poelen en slenken gegraven om uitsterving van amfibieën te stoppen. Met succes: het aantal boomkikkers is toegenomen.

 

  De Haarmühle

Aangrenzend aan Het Witteveen ligt De Haarmühle, in 1619 gebouwd, tegenwoordig een geliefde bestemming voor uitstapjes en is tevens standplaats van een TOP. Midden in de natuur gelegen, dient de molen als ideaal uitgangspunt voor ontdekkingstochten in de omgeving aan beide zijden van de grens. Voor kinderen erg leuk met speeltuin( gratis) en roeibootjes (te huur). Ook Ostana maakt hier af en toe onder leiding van ervaren kanovaarders tochtjes over de Altatter Aa aan de ene kant of De Buurserbeek aan de andere kant van De Haarmühle.

 

  Het Haaksbergerveen

Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Hoogveen is een zeldzame grondsoort. Dit aantrekkelijke gebied ligt aan de zuidkant van Haaksbergen tegen de Duitse grens aan.

 

  Het Lankheet

Vlakbij het Haaksbergerveen ligt landgoed Het Lankheet, een groot bosrijk gebied afgewisseld met heide, vennen, historische boerderijen, hooilanden en oude essen aan de Buurserbeek. Het ligt tussen Haaksbergen en Eibergen. Het landgoed heeft een geschiedenis die 800 jaar teruggaat, maar geeft ook een vooruitblik tot ver in de 21e eeuw.